Maria ten Hemelopneming

Jaarlijks wordt rond 15 augustus een gebedsdienst gehouden ter ere van Maria ten Hemelopneming.
 
2023, het Mariakapelletje aan de Hiersenhof in Beers bestaat 81 jaar

                                              

Cas de Quay, kleinzoon van wijlen hoogleraar en politicus Jan de Quay, opende zondag 13 augustus de gebedsdienst. Hij memoreerde aan de tijd waarin het kapelletje werd gebouwd, het was in oorlogstijd. En hoewel het in Nederland tot heden gelukkig nog meevalt, heerst er ook nu verdeeldheid in de hele wereld. Hieronder leest u hoe het Mariakapelletje tot stand is gekomen.

"In de jaren 30 van de vorige eeuw gingen katholieke studenten, als zij in de zomervakantie weer even thuis waren in Brabant, aan de slag met het bouwen van Mariakapellen. Een ervan staat in Beers, de Maria Onze Lieve Vrouw van de Vredekapel. De kapel werd gebouwd voor hoogleraar en politicus Jan de Quay. De oma van onder andere Cas verbleef destijds bij haar tante op Landgoed De Hiersenhof. Opa Jan de Quay werd in mei 1942 opgepakt door de Duitse bezetters. Hij was een van de 1.300 vooraanstaande Nederlanders die de nazi's als gijzelaars vasthielden.''

Het Brabantse Studentengilde kwam in de zomer van 1942 naar Beers. De studenten kenden Jan de Quay omdat hij hoogleraar was in Tilburg. Zij wilden Jan en de familie steunen. De bouw van kapellen in het Brabantse land had natuurlijk te maken met de bewustwording van de katholiek. De studenten kwamen ook bij elkaar om vakantie te vieren en te discussiƫren.''

De Mariakapel werd gebouwd op het terrein van het landgoed en zou op Maria Hemelvaart (15 augustus) worden ingewijd. Kort daarvoor pleegde het verzet in Rotterdam een aanslag. Die mislukte en het nieuws kwam dat de Duitsers 50 gijzelaars zouden fusilleren als vergelding, waaronder Jan de Quay. Op de dag van de inwijding kreeg de familie "gelukkig" bericht dat niet 50 maar 5 gijzelaars in de vroege ochtend van die dag waren vermoord. Het nieuws kreeg de familie te horen van professor Kaag. Die was op zijn fiets vanuit Tilburg naar Beers gereden om het te vertellen. De overtuiging was dat Jan de Quay op voorspraak van Maria had mogen overleven.
 
                                                                                         

Ook dit jaar gaf het gilde, net als andere jaren, acte de présence bij de jaarlijkse gebedsdienst ter ere van Maria ten Hemelopneming. Het was de eerste officiele gelegenheid waarbij de nieuwe Koning van het St. Anthoniusgilde Beers, Harry Nabuurs, aanwezig mocht zijn. Hij werd bijgestaan door twee hofdames, Lies Claassen en Ina Philipsen. De Eucharistieviering werd geleid door pastor Theo Lamers van de Heilige Martinusparochie, en begeleid door het gemengd koor. Na afloop van de viering was er nog een kort samenzijn in de schitterende tuin van de familie aan de Hiersenhof.  
 
                       
 
      
                                                                                      
 

 Meer foto's vindt u in de fotogalerij